≡ Menu

Asiakkaiden kokemuksia

Anna, 27, opiskelija, ranskankielen kääntäminen

annan-kuva-1Olin jo ennen kurssia kiinnostunut sijoittamisesta ja paremmasta talouden hallinnasta. Kävin aiemmin yhden kurssin rahoitusta, mutta sen jäljiltä jäin
kaipaamaan konkreettisempia tietoja ennen kuin alkaisin todellisuudessa sijoittamaan. Ajattelin, että Rahanhallinnan peruskurssin käyminen on hyvä tapa lähteä liikkeelle käytännön sijoittamisessa. Myös omien menojeni hallinta on tärkeää, koska työskentelen tällä hetkellä freelancerina ja tuloni ovat aika epäsäännölliset.

Kurssin aikana olen havainnoinut aiempaa tarkemmin, mihin rahani oikeastaan menevät. Sitä kautta olen voinut havaita,mistä kannattaisi säästää ja oppinut suhteuttamaan eri suuruisia menoja toisiinsa. Kahden euron säästäminen herkuista on aika vähäpätöistä, jos käyttää kuitenkin kaksikymppiä johonkin turhuuksiin.

Konkreettisten vinkkien saaminen kurssilta rahastojen vertailuun madalsi selvästi kynnystäni sijoittamisen aloittamiseen. Kurssin aikana teinkin ensimmäiset rahastosijoitukseni. Nyt kun olen saanut lisää ymmärrystä sijoittamisesta, harmittaa hieman, ettei sitä tullut aloitettua jo aiemmin esimerkiksi opintolainalla. Aikaa kuitenkin on vielä hyvin ja tärkeintä oli saada aloitettua nyt eikä vielä myöhemmin.

 

Santtu 44v, varastomies:

santun-kuvaRahanhallinnan Peruskurssille minut toi aiemmin herännyt mielenkiinto säästämisen opettelua kohtaan. Kävin aiemminkin toisen järjestäjän hieman vastaavalla kurssilla, mutta siellä keskustelut eksyilivät aiheesta, enkä oppinut paljoa. Tällä kurssilla on pysytty asialinjoilla ja olen saanut neuvoja sekä vinkkejä säästämiseen. Hyödyt ovat olleet merkittäviä; olen onnistunut kasvattamaan säästöjeni määrää sekä keksinyt uusia tapoja säästämiseen. Myös heräteostoksista ja muista turhuuksista olen luopunut.

Täten ajattelumaailma ”kaikki heti ja nyt” on kadonnut lähes täysin. Se on nykymaailmassa vaikeaa, koska kaikkialla toitotetaan unelmien rahoittamista lainarahalla tai helpoilla pikaluotoilla. Rahanhallinan Peruskurssi on antanut minulle eväät odottaa seuraavaa päivää; se, mitä on kuvitellut tarvitsevansa, ei välttämättä ole seuraavana päivänä tärkeää. Tämän huomaaminen ja säästöjen karttuminen on lisännyt vakauden tunnetta elämässäni.

Ennen kurssia en tiennyt sijoittamisesta mitään, mutta nyt tiedän mitä sillä tarkoitetaan, miten se toimii ja miten se kannattaa aloittaa.

Jos sijoittaminen joskus tulevaisuudessa tulee ajankohtaiseksi kohdallani uskallan aloittaa toiminnan, ja jos epäröin, otan Helenaan yhteyttä.

 

Miran, 22, opiskelija, proviisori

miranin-kuvaOlen yleisestikin todella kiinnostunut itseni kehittämisestä ja koen, että rahan käsittelytaidot ovat yksi iso osa sitä. Uskon, että osaamalla hallita rahojani osaan hallita paremmin myös muitakin asioita elämässäni.

Halusinkin tulla kurssille oppiakseni säästämään enemmän rahaa ja ymmärtääkseni enemmän sijoittamisesta. Tähän mennessä en ole vielä sijoittanut, mutta kurssin aikana olen oppinut siitä todella paljon ja tiedän siitä nyt ainakin perusasiat.

Rahankäyttöni on nykyään todella erilaista kuin ennen. Olen oppinut näkemään asiat konkreettisemmin rahana ja olen huomannut, kuinka pienillä muutoksilla rutiineihini voin saada huomattavia säästöjä aikaan. Uskaltaisin aloittaa sijoittamisen ja osaisin tutkia eri vaihtoehtoja, joiden pohjalta voisin tehdä päätökseni. Saisin myös apua Helenalta, mikäli en ymmärtäisi jotain tai olisi ihan varma, mihin sijoittaisin.

 

Auli, 20, opiskelija, teoreettinen filosofia

13882284_10205523168557703_220478004523683825_n-1Koen, että taloustaidot ovat elämässä todella keskeisiä taitoja. Mitä nuorempana niitä alkaa kehittää, sitä nopeammin niistä hyötyykin. Siksi halusin olla elämässäni kaukaa viisas ja oppia jo nuorena, kuinka hallita omaa taloutta. Myös sijoittamisessa hyötyy siitä, että aloittaa mahdollisimman aikaisin. Siten saadessani kuulla, että tämmöinen kurssi oli tarjolla, niin ajattelin, että ilman muuta osallistun!

Aiemmin koin sijoittamiseen perehtymisen kuivien kirjojen lukemiseksi. Kurssilla on kuitenkin keskusteltu paljon ja se on ollut paljon mukavampaa! Siellä olen voinut myös kysellä filosofisia kysymyksiä rahan olemuksesta ja siitä, kuinka talous toimii. Niihin olen saanut mukavia vastauksia. Koulun yhteiskuntaopintunneilla näihin kysymyksiin ehdittiin mennä vain melko pintapuolisesti, eikä siellä ikinä opiskeltu mitään oman henkilökohtaisen talouden hallintaa. Muutenkin kurssilla on ollut hyvä meininki eikä opetus ole ollut turhan koulumaista.

Olen oppinut, että tietämällä, mihin oma raha menee voi myös hallita sen käyttämistä. Siten keräämällä selvää dataa omasta rahan käytöstä, voi tehdä paremmin arvopohdintaa siitä, mihin sen oikeasti haluaa menevän. Nyt minulla onkin selkeä oman talouden seuranta ja tarkkaa dataa siitä, mihin rahaa menee. Olen myös katsonut valmiiksi muutamia passiivisia indeksirahastoja, joihin aion sijoittaa ihan lähitulevaisuudessa. Sen osasin tehdä, koska kurssilla opettelimme yhdessä askel kerrallaan, kuinka vertailla rahastojen avaintietoesitteitä, jotka aiemmin olisivat olleet täyttä hepreaa. Olen myös saanut kurssilta lisää varmuutta ja rohkeutta sijoittamiseen.

Olen myös jäänyt koukkuun tunteeseen, että voin säästää enemmän ja kasvattaa paremmin varallisuutta. Tällä kurssilla talouden hallintaan onkin tullut hauskempi fiilis, eikä säästäminen enää tunnu sellaiselta tylsältä ja kuivalta asialta. Siitä on tullut enemmänkin jännittävä ja hyödyttävä harrastus!

 

Mikko 25v opiskelija, liiketalous

15151379_1397292886949202_562107320_n-1Tulin Sun Rahan kurssille, koska halusin tietää enemmän rahasta sekä sijoittamisesta ja niiden hallinnasta. Ajattelin, että tietämällä enemmän rahasta kiinnostuisinkin siitä enemmän. En osannut oikein kokea rahaa sinänsä kovin kiinnostavaksi, niin epäilin kiinnostuksen puutteen haittaavan rahan saantiani. Raha kun tulee sellaisen luo, joka ymmärtää ja tykkää siitä.

Tällainen kurssi oli loistava tilaisuus ottaa raha enemmän osaksi omaa ajatteluani. Kahden viikon välein olevat tapaamiset pitivät aiheen pinnalla ja toivat aina uusia näkökulmia. Siten se mahdollisti jonkinlaisen kiinnostuksen ja suhteen luomisen rahaa kohtaan. Raha on kuitenkin niin keskeinen osa yhteiskuntaa, että sitä vain on hyvä ymmärtää.

Seuraamalla menojani olen alkanut miettimään aiempaa enemmän omaa kulutustani. Olen tosin aina ollut hieman pihi, mutta nyt osaan säädellä paremmin sitä, missä kannattaa olla pihi ja missä ei. Opin myös tuntemaan sijoittamisen perusmekanismit ja tiedän siten, kuinka lähteä liikkeelle kun sijoittaminen joskus tulee ajankohtaiseksi. Kurssin jälkeen jäi hyvä fiilis, että sijoittaminen on periaatteessa aika yksinkertaista. Siinä on nyanssinsa, kuinka menestyä siinä paremmin, mutta perusajatusta osaan lähteä nyt soveltamaan.